Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/Team PM2

Borasol Logo
Borasol Logo

Borasol

edit

Het team

edit

Ons team bestaat uit 7 studenten Industriele wetenschappen uit het 2de bachelor aan de Groep T hogeschool. Er werd ons gevraagd om een kleine zonnewagen te bouwen beginnende met een zonnepaneeltje en een DC-motor. Op deze blog zal regelmatig een update geschreven worden over de voortgang van het project.

Teamleden

edit
Leden
Matthias Raeyen
Cedric Hallard
Simon Hollevoet
Jack De Boever
Filip Vekemans
Michiel Kempen
Nils Dillen

Schetsen

edit

Onze zonnewagen

edit

Materiaal

edit

- Balsahout
- achteruitkijkspiegel
- 4 mindiscs
- 1 zonnepaneel
- 1 stalen as van 33 cm lang met een diameter van 4mm
- 1 motor
- 1 suikerblok
- 1 schakelaar

Site

edit

Op onze site worden alle bestanden bijgehouden en wat meer informatie gegeven:

www.borasol.tk

Blog

edit

Week 1

De naam is gekozen! Het wordt Borasol!!

We zijn deze week al goed beginnen werken.. Het moest wel want vandaag is er al een deadline! 4 documenten moeten er al afgegeven worden. Maar door goed in team te werken en goed door te werken zijn we er geraakt!

Nu gaan we het logo nog even ontwerpen --> Zie latere post!

Week 2

We hebben feedback gehad over onze gantt-chart en wbs.

Enkele dingen waren er niet zo goed of ontbraken. Dit zullen we tegen volgende week aanpassen.

Nu gaan we vrijdag nog eens afspreken om nog verder te werken en wat te brainstormen over ons concept. Verder hebben we ook een facebookgroep opgericht en zo kunnen we hier rap iets op posten en zal er ook rapper reactie zijn omdat tegenwoordig facebook meer bekeken wordt dan mails.

Week 3

Deze week hebben we het definitieve ontwerp gekozen. Het frame zal bestaan uit een T-profiel met een beweeglijke achteruitkijkspiegel in het midden waar het zonnepaneel op bevestigd zal worden. Minidiscs zullen dienen als wielen en een metalen staaf als aandrijfas. Het frame zal uit balsahout bestaan omdat dit een licht maar vrij stevige houtsoort is. De afzondelijke onderdelen van de wagen zullen vooral met epoxylijm aan elkaar bevestigd worden omdat deze lijm ook zeer veel gebruikt wordt bij modelbouw.

Week 4

We zijn beginnen bouwen aan het frame. Het hout is gesneden en aan elkaar geplakt. Later deze week hebben we ook de achteruitkijkspiegel bevestigd op het frame en zijn we op zoek gegaan naar de gepaste tandwielen. Deze hebben we echter nog niet gevonden.

Week 5

Maandag: De bouw van de zonnewagen is vandaag in zijn laatste fase gegaan voor het testen kan beginnen. De juiste tandwielen zijn eindelijk gevonden, nu nog op de assen zetten en we kunnen testen!

Donderdag: Normaal gingen de tandwielen er vandaag op gezet worden maar we hebben een probleem met de overbrenging tussen het kleine tandwiel van de motor en die dat de as zal aandrijven.

Week 6

Deze week was het deadline voor Case I en Case Simulink. Door technische problemen is de deadline voor de Simulink-case niet gehaald. De andere deadline werd wel gehaald. Simulink was een moeilijk deel voor ons team omdat er niemand er echt inzicht in kreeg ook al werd hier veel tijd in gestoken. Er werd dus een expert bij geroepen en vroegen we deze om hulp. Hij begreep er echter ook niet veel van en verstond niet goed wat we moesten doen waardoor hij niet veel hulp kon bieden. Simulink zou dus later afgewerkt worden zodat dit voor het eindverslag in orde zou zijn.

Week 7

Omdat onze tandwielen nog altijd niet goed waren , besloten we om nieuwe te gaan kopen. Hiervoor zochten we enkele modelbouw-winkels op. Nadat we enkele adressen gevonden hadden vertrokken er 3 teamleden naar de winkels. Echter bleek dit verloren moeite te zijn omdat die adressen verouderd waren en er dus maar op 1 adres van de 5 een winkel bestond die ook nog eens op die dag gesloten was. Het was echter een vermoeiende dag geweest waardoor het voor deze week gedaan was met de tandwielen omdat er ook nog voor andere vakken gewerkt moest worden omdat teamleden test hadden of een andere deadline

Week 8

Het wagentje was zo goed als af. We hadden de oude tandwielen er op gemonteerd en een extra as gemaakt zodat we de nieuwe en goede tandwielen( ratio van ongeveer 6 a 7) er onmiddellijk op konden vastmaken. Ondertussen was simulink ook volledig afgewerkt en werd hier een verslag van gemaakt wat later hier terug te vinden zal zijn.

Week 9

Dinsdag Deze week konden we het wagentje testen. Omdat de goede tandwielen nog niet waren aangekomen door een vertraging bij het opsturen gingen we het wagentje testen met de oude tandwielen. We wister echter wel al op voorhand dat het wagentje waarschijnlijk niet ging bewegen omdat de ratio te klein was. Onze voorspelling gold ook en het wagentje ging niet vooruit terwijl de as wel aangedreven werd als er geen weerstand op de wielen stond. Het enige wat we nu konden doen was wachten op de tandwielen.

Vrijdag Eindelijk kregen we onze tandwielen toegestuurd en konden we ze monteren op de as. Alles werd vastgemaakt en dit werd dan een weekend gerust gelaten zodat dit kon drogen.

Week 10

Maandag 02/05

Vandaag kregen we te horen dat het morgen race gaat zijn. Om de laatste stukjes vast te maken en en de look van de wagen nog te veranderen kwamen we nog een voorlaatste keer samen. Samen werd er gewerkt , zowel aan de laatste berekeningen en aan het wagentje zelf. Omdat het werk aan het wagentje zelf uiteindelijk enkel nog plakwerk was , was dit echter wel een vermoeiende vergadering. Er moest telkens gewacht worden totdat de lijm droog was zodat er iets anders op geplakt kon worden; dit duurde echter langer als verwacht waardoor de klok steeds verder tikte.

Nadat alles geplakt was, ging iedereen naar huis en werd er door een teamlid later op die avond nog een likje verf gegeven aan het autootje zelf en werd het getest. De test verliep feilloos , echter kon men niet zien of het wagentje echt op de grond reed omdat alles eerst opzij werd gezet om te drogen.

Dinsdag 03/05 was het de grote dag.. De race was daar! Omdat het bordje waar ons logo op stond kapot was gegaan in week 9 zijn twee teamleden nog rap naar Fablab gereden om een nieuwe te maken. Het resultaat was des te mooier omdat het deze keer geplakt werd op de zwarte ondergrond van het autootje.

Het autootje was klaar voor een eerste test. Met een lamp van 500W probeerden we het wagentje op een stenen ondergrond. Het wagentje reed en iedereen was al een beetje opgelucht. Nu nog op de race zelf.

Na een laatste check en laatste aanpassingen , waren we klaar voor de race. Om ons zonnepaneel des te efficiënter te maken hadden we deze in een doos gelegd tussen koelelementen. Dit zou er voor zorgen dat er een grotere temperatuurwisseling zou zijn en dus een grotere efficiëntie.

Als team vertrokken we naar het martelarenplein. Toen we aankwamen waren er al teams aan het testen. Omdat vorige test ook goed ging dachten we dit ook te doen.

We maakten het autootje klaar en lieten het rijden. Het vertrok echt snel maar net op de helling aangekomen stopte het opeens. Nadat we nagekeken hadden wat er mis was bleek dat het kleine tandwiel die de as aandreef er af was gevallen. Dit was een grote teleurstelling voor ons allemaal. We hadden echter nog lijm bij maar we hadden toch allemaal bang dat dit niet op tijd droog zou zijn.

De eerste race vertrokken we wel maar vielen we stil omdat een ander onderdeel los was gekomen. Echter was dit al een week geplakt geweest maar kwam opeens trug los.

Na het vastmaken van dit stuk was het tijd voor de tweede race. Hier vertrok ons wagentje en geraakte tot aan de helling maar bleef steken in het begin van de helling omdat het tandwieltje niet meer goed bevestigd was ten gevolge dat het nog niet goed droog was.

Week 11

Dinsdag: Deze week moeten alle documenten binnen voor vrijdag 18u De meeste documenten zijn al af of zo goed als af en zal er dus vandaag en morgen gewerkt worden aan het eindverslag zodat dit donderdag nagelezen kan worden.

Woensdag : Alle vergaderverslagen en andere afzonderlijke documenten zijn verzameld en worden morgen op de wiki gezet. Verder is er ook al een voorlopige versie geschreven van het eindverslag en zal dit morgen nagekeken worden en aangepast waar nodig.