Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/2013: Team PM5
Introductie
editWij zijn Team Supernova en zijn momenteel bezig met het bouwen van een zonnewagen. Deze moet 14 meter kunnen rijden in een rechte lijn waarvan de laatste 4 bergop zijn. Wij zullen deze pagina gebruiken om informatie over de gang van zaken met jullie te delen. --Team Supernova
Team Supernova
editNaam | Functie |
---|---|
Jef Aendekerk | Teamleider+voorzitter |
Alexander van der Zee | Medewerker |
Floris Smits | Penningmeester |
Jasper Vandenbrande | IT |
Jens Veulemans | Medewerker |
Wim Decremer | Notulist |
Blog
editHier wordt wekelijks een korte beschrijving gegeven wat we in die week gedaan/geleerd hebben.
Week 1
editDeze week zijn de teams gemaakt.
Daarnaast hebben we onderling de opdrachten reeds verdeeld tegen aanstaande vrijdag en de wikipagina geopend.
--Wim Decremer 14:19, 13 February 2013 (UTC)
We hebben gebrainstormd over het plan van aanpak en de wbs en gantchart.
Dit gebeurde op woensdag 13/02/2013 in de Pbib van de KULeuven om 14u.
Nadat we vergadert hadden zijn de taken verdeeld zodat alles tegen de deadline- in orde zou zijn.
--Jasper Vandenbrande 13:34, 13 February 2013 (UTC)
De documenten zijn allemaal doorgestuurd en komen later op deze wiki te staan.
De wiki pagina is ook een beetje opgefrist.
--Jef Aendekerk 11:27, 16 February 2013 (UTC)
Week 2
editEr is begonnen aan de eerste draft van case 1 door Jef Aendekerk op 20 Februari.
--Jasper Vandenbrande 21:05, 21 February (UTC)
De wiki pagina is nu vervolledigt met WBS, plan van aanpak, gantchart, samenwerkingscontract, logo
--Jasper Vandenbrande 17:14, 21 February (UTC)
De foutenanalyse op de zonnepanelen is gemaakt door Jens Veulemans op 21 Februari.
--Jasper Vandenbrande 21:00, 21 February (UTC)
Week 3
editDe wiki is weer helemaal opgekuist, het verslag uitmeten zonnepanelen is nu ook mooi online gezet en niet enkel in pdf --Jasper Vandenbrande 17:07, 25 February 2013 (UTC)
Er is een vergadering geweest. Hier hebben we gebrainstormd over het model van onze auto, tevens is het werk verdeeld, Jef Aendekerk zal de lijst met wie wat moet doen nog doorsturen. --Jasper Vandenbrande 15:59, 26 February 2013 (UTC)
Week 4
editDeze week zijn we voor het eerst in contact gekomen met het programma Simulink, dit is een programma om de race te simuleren en bepaalde factoren te bepalen. Hierover moeten we ook een case maken, Alexander van der Zee gaat dit doen samen met Jasper Vandenbrande.
Week 5
editDeze week is er verder gewerkt aan de case I en Simulink, de verslagen beginnen vorm te krijgen. De 1ste versie van de 3D tekening van de ssv is ook gerealiseerd, het begint er al aardig mooi uit te zien. Dinsdag namiddag was er ook een seminarie over fablab, dit is een lab van de ku leuven waar we ons ssv kunnen gaan bouwen, in de lab staan lasercutters, 3D printers en nog materiaal om aan het wagentje te prutsen. Ondertussen is er ook verder gewerkt aan de verslagen en de Simulink simulatie.
Week 6
editDeze week is er een meeting geweest met de coach waar we onze voorlopige versie van onze CASE1 met de coach hebben kunnen bespreken en om extra uitleg te vragen in verband met enkele puntjes die nog niet opgelost waren. Daarnaast is er nog hard gewerkt aan de verschillende deelverslagen zodat deze tijdig af zijn voor de deadline. Tevens hebben we ook onze eerste "peer assessment " moeten invullen. Dit betekent dat de teamleden elkaar quoteren op hun inzet, intellectuele inbreng, teamspirit enz,... Wim Decremer 14:26, 22 March 2013 (UTC)
Week 7
editWegens afwezigheid van de coach is er deze week geen bijeenkomst geweest. De volgende bijeenkomsten zijn gepland in de paasvakantie op 9 en 10 april om in het Fablab onderdelen voor onze wagen te laserprinten en om de bouw van de wagen te starten.Wim Decremer 14:35, 25 April 2013 (UTC)
Paasvakantie
editEen deel van de wagen is uitgesneden in een mdf-plaat met een dikte van 6 millimeter. Daarnaast zijn er ook assen en lagers aangekocht geweest. De wagen is ook al deels getekend in Solid Edge voor CASE 2. Na de paasvakantie gaan we beginnen met het bouwen van de auto en het maken van de tweede case.
Week 8
editDeze week is er een test geweest over de SSV Case deel 1, Simulink en technisch tekenen. Daarna hebben we in een meeting met de coach ons Case deel 1 verslag besproken. Ook hebben we deze week ons zonnepaneel in ontvangst genomen.Wim Decremer 14:35, 25 April 2013 (UTC)
Week 9
editDeze week is er nog eens een samenkomst geweest in Fablab om verder aan de zonnewagen te werken en nog enkele onderdelen te laserprinten. Helaas zijn er enkele dingen mis gelopen waardoor we de wagen nog niet hebben kunnen testen. Deze problemen worden zo snel mogelijk verholpen. Bovendien zijn we tot de conclusie gekomen dat we aan een vrij groot gewicht zaten voor de wagen. We hebben besloten om de body opnieuw uit een dunnere en lichtere mdf-plaat te laseren om zo het gewicht te reduceren. Bovendien zag de oude body er al niet meer al te proper uit en zal dit dus tevens niet meer zo zijn bij de nieuwe. Bovenop de kleine tegenslagen hebben we van een teamlid vernomen dat deze niet verder mee zal werken aan het project. We proberen nu zo goed mogelijk de extra taken te verdelen onder alle andere teamleden en zo goed mogelijk het vooropgesteld schema te volgen. Wim Decremer 14:35, 25 April 2013 (UTC)
Week 10
editMaandag is Floris naar Fablab geweest om de nieuwe en definitieve body voor onze zonnewagen uit te laseren. Dinsdag zijn we verder gegaan met de bouw van de wagen, hebben we een meeting met de coach gehad en zijn we al volop begonnen aan CASE 2. Er is nog wel wat werk en al wat achterstand, maar het ziet er naar uit dat deze wel weggewerkt zal worden.Wim Decremer 14:11, 2 May 2013 (UTC)
Week 11
editMaandag namiddag nog vollop gebouwd aan de wagen omdat het dinsdag de tentoonstelling van de ssv's was. Op deze tentoonstelling werkt er gekozen wie er het meest innovatief was en welke wagen het mooiste was. We hebben spijtig genoeg geen 1 van de 2 gewonnen. De aandrijving en de sturing zijn getest en deze werken volgens verwachting. Het was deze dinsdag nog niet zonnig genoeg om te racen. We hebben besloten om in de namiddag terug naar Fablab te gaan om de wagen verder te optimaliseren. Zo hebben we nog zoveel mogelijk gewicht van onze auto weg te halen. Als het volgende dinsdag zonnig weer is zal de race doorgaan en is het moment van de waarheid aangebroken. Deze week werd ook de laatste "peer assessment" ingevuld.
Beschrijving van de SSV
editHier volgt de finale beschrijving van onze kleine zonnewagen. Als materiaal voor het frame zijn we afgestapt van balsemhout omdat het moeilijker te verkrijgen was en omdat de dichtheid van mdf niet zoveel verschilde. Het frame heeft de vorm van een gelijkbenige driehoek met een basis van 30 cm en een hoogte van 30 cm en heeft een dikte van 6 mm. Na bevestiging van alle onderdelen op het frame zijn er nog symmetrische gaten in het frame gemaakt om voor extra gewichtsverlies te zorgen.
De aandrijving is uit verschillende materialen gemaakt omwille van verschillende redenen. De wielen zijn eenvoudige knex wielen en bestaan dus uit rubber en plastiek we hebben voor deze wielen gekozen omdat deze gemakkelijk te verkrijgen zijn. De assen en de lagers bestaan uit metaal omwille van de goede stevigheid en de tandwielen uit plexiglas omdat we deze dan gemakkelijk konden vervaardigen in het fablab.
Om het zonnepanneel te bevestigen hebben we een deel van een pupiter genomen aangezien het paneel hiermee in alle mogelijke hoeken geplaatst kan worden. De pupiter bestaat uit zwaar metaal en het was dus noodzakelijk al het overtollige materiaal weg te zagen.
De wagen heeft twee wielen vanvoor en een wiel vanachter, de as van het wiel vanachter is verbonden met een cervo motor voor de sturing. De cervo motor is radiogestuurd, om deze motor aan te drijven wordt wel gebruik gemaakt van 4 AA batterijen om zo de nodige 6V te creëren. De aandrijving wordt overgebracht via zelfgemaakte tandwielen uit plexiglas. De wielen zijn vastgelijmd op een stalen gelagerde as. De lagers zijn vastgeklemd in het MDF frame.
Bestanden
editOrienteringsfase
editDit is de fase waar ons team hun kennis en vaardigheden inventariseert en waar de doelstellingen bepaald worden.
Er wordt hierbij ook een taakverdeling gemaakt.
Analysefase
editIn deze fase gaan we de opdracht analyseren.
Wat houd de opdracht juist in?
Hoe pakken we de opdracht aan?
Wat zijn onze ideeën?